Istoria satului Văleni

Istoria satului Văleni

Se spune că primii locuitori ai satului au fost niște pescari, a căror baștină provenea din Nordul Moldovei, de la poalele munților Carpați. Ei au venit aici pe la jumătatea secolului XVI, fiind atrași de belșugul de pește din apele bălților neumblate ale Prutului. 

Foarte curând și-au adus aici și familiile. Datorită abundenței de pește în bălți, ei au devenit curând renumiți pe piețele Bolgradului, Reniului și ale Galațiului. Aceste bogății i-au atras și pe alți pescari să se mute pe aceste meleaguri, însă pescarii, care de acum erau așezați în vale, nu le-au permis să se așeze tot aici. 

Noii veniți au fost nevoiți să se așeze în partea din deal. Acolo era o altă baltă (Tochila), formată de o altă cotitură a Prutului, însă era mult mai mică. Cei din deal erau numiți deleni, iar delenii îi numeau la rândul lor pe cei din vale văleni. Așa le-a mers renumele în piețele și târgurile unde își făceau apariția, pentru vânzarea peștelui.

Cei din vale erau mai mulți și, având în vale bălți mai mari, puteau să prindă mai mult pește, câștigând astfel prestiugiu în piețele și târgurile vremii. Era și o zicală în rândul cumpărătorilor:

„Când apare vreun vălean avem pește pe un an!”

Rezervă acum

Prețuri de la 20 EUR/pers/noapte

Rezervă acum

Excursie în rezervație, tur 4 ore