Fii oaspetele nostru

Crezul Eco-Village Văleni

Credem în oameni bravi și în proiecte frumoase, în comunități puternice și bine ancorate atât în moștenirea istorică, precum și în pas cu avansul tehnologic. Suntem nebuni după farmecul aparte al lumii satului românesc autentic de pe ambele maluri ale Prutului.

Protejând și valorificând tradițiile sudului Moldovei, reinvestind profiturile în dezvoltarea durabila a infrastructurii turistice locale și implicând localnicii in activitățile noastre, misiunea noastră este de a opri exodul tinerilor din zona Luncii Prutului către alte țări, oferindu-le oportunități mai bune acasă.

Scăpați de zbuciumul orașului și căutați veșnicia satului. Noi am făcut-o deja!

Satul Văleni - inima Rezervației Biosferei UNESCO "Lunca Prutului"

Străjuit la asfințit de Lacul Beleu (parte a Rezervației Naturale “Prutul de Jos” ce urmează să primească statutul special de patrimoniu protejat al biosferei UNESCO), satul Văleni ni se înfățișează cu priveliști de-ți taie respirația și aventuri fantastice ce așteaptă să fie descoperite în explorarea colinelor zonei.

Natura nu contenește să te surprindă, dar activitatea culturala este una bogată în tradiții și obiceiuri strămoșești păstrate cu sfințenie de oamenii locului. În Văleni vei regăsi nu mai puțin de 2 muzee și un Grup etno-folcloric talentat.

  • Muzeul Curtea Tradițional Țărănească “Casa Dorului” 
  • Muzeul de istorie a satului Văleni
  • Muzeul Pâinii – povestind legendele locale
  • Grupul etno- folcloric “Crăițele”

Îți mai povestim și de Bunicul și Bunica din Văleni, care bat cu îndemânare toba an de an în cadrul Festivalului Internațional “Dulce floare de Salcâm”.

Eco-Village Văleni - o afacere cu suflet

Înființat la începutul anului 2014 în nou-creata Rezervație a Biosferei UNESCO Lunca Prutului, Eco-VillageVăleni reprezintă o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturism-ului in zonă. Am pornit la drum cu o dorință arzătoare, aceea de a crea un obiectiv de interes național și internațional – devenind prin propriul exemplu și bunele practici implementate, un catalizator al dezvoltării rurale în regiune.
Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologica (Pensiunea Casa Dorului), un restaurant amenajat rustic (Restaurantul Dor) și o mică vinarie de familie (Corbu Winery) cu scopul de a oferi pachete turistice bine închegate pentru a putea găzdui grupuri mixte de turișți, atât străini cât și locali. Organizăm de asemeni târguri ale meșterilor populari, devenind unul din puținele puncte din regiunea de Sud unde acestia pot să-și vândă produsele turiștilor străini pentru un preț corect; precum și ne implicăm activ în diverse proiecte de dezvoltare locală prin intermediului A.O. Ecoscut (ONG-ul afiliat).

Cu drag de Luncă

Datorită eforturilor noastre în dezvoltarea capacităților locale de eco-turism, am observant cu mândrie, cum localitatea Văleni se transformă într-unul dintre cele mai promițătoare hub-uri turistice ale Moldovei, aducând peste 10,000 de turisti străini (Germania, Austria) de la înființare și facilitând astfel crearea a peste 10 locuri noi de muncă direct sau indirect in localitate.

Văleni antreprenorești

Primul sat din Republica Moldova adoptat în cadrul programului de accelerare rurală Antreprenorești al Fundației Romanian Business Leaders

Articole din presă

ReDescoperă Lunca Prutului

Dezvoltarea infrastructurii turistice pe parcursul Traseului turistic "Drumul lui Petru Rareș"

Articole din presă

Tinerii Ambasadori

Dezvoltarea comunitară în Lunca Prutului și implicarea tinerilor

Organizarea Târgurilor

Promovarea Luncii Prutului și al Republicii Moldova ca destinație turistică pe piața internațională

Articole din presă

Reportaje video

Proiecte recente

2016-2019 au fost ani roditori și plini de activități menite să sprijine obiectivul nostru.

Alături de partenerii de dezvoltare, am conceput și ne-am implicat activ în mai multe proiecte, îndeosebi în domeniul turismului durabil.
Satul Văleni a fost inclus în cadrul Programului de accelerare rurală “Antreprenoresti” al Fundației Romanian Business Leaders. Menit să promoveze dezvoltarea sustenabilă a celor două maluri de Prut și devenind un model rural de success pentru celelalte comunități din Republica Moldova, implicarea în acest proiect a constat în transferul de cunoștinte și know-how dintr-un proiect similar Alba Iulia Smart City, înspre transformarea Văleni-ului ca primul sat SMART din Moldova.
Cu suportul Global Environment Fund (GEF), al Biroului cu Relații cu Diaspora, precum și al comunității locale, am implementat programul de dezvoltare locală „ReDescoperă Lunca Prutului”, menit să faciliteze eforturile de dezvoltare a Luncii Prutului prin turism sustenabil. În acest sens, am organizat o campanie de crowdfunding, am susținut 2 seminare destinate coagulării comunității locale, precum și am dezvoltat diverse elemente de infrastructura turistice (panouri turistice, o scena de vara, loc de joaca pentru copii, turnuri pentru photo-shoting si foisoare de informare) pe parcursul traseul turistic “Drumului lui Petru Rareș”.
Am organizat Panel-ul “Turism și Dezvoltare Regională” din cadrul Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova (GSORM 2017), cu scopul formării grupurilor de ambasadori în centrele universitare din străînătate pentru promovarea turismului din Republica Moldova (A.O Ecoscut).
Am promovat eforturile locale de dezvoltare turistică în cadrul Forumului UNESCO Omul și Biosfera (MAB) 2017 din Veneția, Italia; precum și în cadrul Arvinis (2018), unul dintre cele mai mari saloane de vin din Europa care a avut loc la Montreaux, Elveția. (A.O Ecoscut).
Am realizat un studiu academic, în parteneriat cu Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, analizând experiența turiștilor în Lunca Prutului, pe baza căruia s-a propus un plan de dezvoltare a zonei prin eco-turism (A.O Ecoscut + Rezervația Prutul de Jos).

Impact

Parteneri Instituționali

Parteneri Strategici

Rezervă acum

Prețuri de la 20 EUR/pers/noapte

Rezervă acum

Excursie în rezervație, tur 4 ore