Muzeu

Curtea Tradițională
Țărănească "Casa Dorului"

La intrarea în pitoreasca localitate Văleni, la poalele dealurilor de aur își deschide larg porțile Curtea Tradițională Țărănească “Casa Dorului”, parte al Complexului etno-cultural “Văleni”.
Gospodarii te întâmpină bucuroși cu pâinea și sarea de “bun venit” și te invită să vizitezi casa–muzeu, care este amenajată în stilul sec XVIII-XIX-lea cu cele trei încăperi specifice: casa mare, bucătăria și camera de locuit. Fără să vrei, te transpui în acele timpuri și te așezi la războiul de țesut, îți pui furca în brâu și tragi câteva fuse. Poți să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala clocotind pe cotlon.

Ești invitat cu drag în Foișorul Mare pentru a degusta și servi bucatele tradiționale de la Văleni: tocănița cu mămăligă și brânză, sărmăluțele în foi de viță de vie, plăcintele poale-n brâu, precum și legume crescute ecologic în grădina casei. Gospodarul casei te îmbie să guști vinul casei – “Roșu de Văleni (Cabernet)” și dulceagul – sângeriu “Cahor”, acompaniat, de fiecare dată, de-o vorbă bună și-un sfat bătrânesc din partea lui.

Totul scăldat de zâmbet și voie bună. Crăiesele grupului etnofolcloric “Crăițele” îți propun un program de cântece și obiceiuri strămoșești, adunate sub genericul “Calea sfântă a pâinii”. O să vezi toate obiceiurile și tradițiile țăranilor din Văleni de la semănatul grâului primăvara și până la jucatul colacilor toamna. Toba o bate tare “Buuunica” – Lidia Bejenaru din Văleni, care te invită la o horă în șapte pași și la o Peliniță fierbinte.

Vă asteptăm cu drag la Văleni!

Portița din cărămida roșie către Muzeul - Curtea Traditional Țărănească "Casa Dorului", înrămată în zare de un lanț de Coline Aurii, dealuri milenare – Monument Natural, apărat de Academia de Științe cu numele "Aflorimentul de la Văleni". Aceste roci în secțiune din era paleontozoică, reprezentând fundul Mării Sarmatice, i-au intrigat pe mai mulţi cercetători care au descoperit aici vestigii geologice şi paleontologice care "vorbesc" despre fenomenele naturale ce au avut loc aici timp de milenii. Printre descoperirile făcute în aceste râpi sunt rămăşiţe scheletice ale unor mastodonţi, cămile, rinoceri şi alte vietăţi care s-au perindat pe aici.

Știuleți de porumb, atârnați la streșinile caselor tradiționale, podoabe scumpe ale curții țăranului... Porumb în hambare - belșug în casă! Superstițiile locale spun că astfel gospodăriile își asigură o roadă îmbelșugată în sezonul agrar următor. "Foaie verde păpușoi, veniți toți în câmp la noi!"
Acoperișul de paie al Muzeului - Curte Traditional Țărănească "Casa Dorului". Casele din lut și paie (ecologice) furnizează izolație la fel ca un material rezistent la apă. Sunt ușoare, așa că necesită un minim de material lemnos pentru susținere. Paiele arată perfect în combinație cu pereții de cob. Și respiră! Un acoperiș bun de paie poate dura și 60 de ani dacă este bine întreținut.
Fier de călcat de la sfârșit de secol XIX, abia așteaptă să-și umple burta cu cărbuni încinși pentru a netezi basmaua domniței.
Ești invitat cu drag în Foișorul Mare pentru a degusta și servi bucatele tradiționale de la Văleni: tocănița cu mămăligă și brânză, sărmăluțele în foi de viță de vie, plăcintele poale-n brâu, precum și legume crescute ecologic în grădina casei. Gospodarul casei te îmbie să guști vinul casei- "Roșu de Văleni (Cabernet)" & dulceagul – sângeriu "Cahor", așteptând, ca de fiecare dată, să-ți spună o vorbă bună și-un sfat bătrânesc.
Coșul împletit din nuiele de sălcioară în așteptarea culesului de struguri. Obsesia Moldovenilor cu producerea vinului de înaltă-calitate originează în tradițiile acestora milenare, Moldova având una dintre cele mai vechi culturi ale vinului din lume.
Războiul de țesut - principalul instrument la care își petreceau nopțile gospodinele țesând "zestrea" fiicelor, covoare și paretare de lână, țoale, pânză de cânepă. În aceast "laborator" poți urmări cum lunecă suveica pe ițe, cum sfârâie fusul și furca de tors în mâna gospodinei, cum scarmănă darâcul lâna, dar și legendele și poveștile din noptile lungi de iarnă.
Primul tractor al Colhozului Văleni. Tractoristul - străbunelul Alixandru (Săndică Știrbeț), Ajutor de tractorist - bunelul Vanea (Ion Știrbeț)
Camera cea mai utilă din casa țăranului din toate timpurile este bucătăria, unde-s adunate toate cele trebuincioase: raftul cu veselă, măsuța tradițională cu trei picioare, covete mai mari și mai mici, ulcioare , chiua de chisat.
Garderoba gospodarilor - Haine tradiționale de la început de sec. XIX - amintire de la moși și strămoși. Cei mai înstăriți purtau cojoace de cârlan și cațaveici din blană, iar cei mai săraci nădragi din cânepa și fuste din petici.
Zestrea din Casa Mare - mândria fetelor și gospodinelor: iorgane, fețe de lână , covoare și paretare, broderii și cusături cu ornament floral - o lume feerică a meșteșugurilor populare.

Rezervă acum

Prețuri de la 20 EUR/pers/noapte

Rezervă acum

Excursie în rezervație, tur 4 ore