Fii oaspetele nostru

Crezul Eco-Village Văleni

Credem în oameni bravi și în proiecte frumoase, în comunități puternice și bine ancorate atât în moștenirea istorică, precum și în pas cu avansul tehnologic. Suntem nebuni după farmecul aparte al lumii satului românesc autentic de pe ambele maluri ale Prutului.

Protejând și valorificând tradițiile sudului Moldovei, reinvestind profiturile în dezvoltarea durabila a infrastructurii turistice locale și implicând localnicii in activitățile noastre, misiunea noastră este de a opri exodul tinerilor din zona Luncii Prutului către alte țări, oferindu-le oportunități mai bune acasă.

Scăpați de zbuciumul orașului și căutați veșnicia satului. Noi am făcut-o deja!

Satul Văleni - inima Rezervației Biosferei UNESCO "Lunca Prutului"

Bine ați venit la Văleni, sătucul ”Bunicii bate doba” și al ”Colinelor de Aur”, desemnat ”Destinația Anului 2024 în Republica Moldova” la concursul România-Moldova cu acealași nume, totodată singurul sat al Moldovei recunoscut de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) cu distincția ” Cel mai bun sat turistic 2023”; la concursul global ”Best Tourism Villages”

Picture1
2024-05-31_10-47-28

 

Străjuit la asfințit de Lacul Beleu (parte a Rezervației Naturale “Prutul de Jos” ce urmează să primească statutul special de patrimoniu protejat al biosferei UNESCO), satul Văleni ni se înfățișează cu priveliști de-ți taie respirația și aventuri fantastice ce așteaptă să fie descoperite în explorarea colinelor zonei.

Natura nu contenește să te surprindă, dar activitatea culturala este una bogată în tradiții și obiceiuri strămoșești păstrate cu sfințenie de oamenii locului. În Văleni vei regăsi nu mai puțin de 4 muzee și un Grup etno-folcloric talentat.

  • Muzeul Curtea-Tradițional Țărănească “Casa Dorului” 
  • Muzeul de Istorie și Etnografie a satului Văleni
  • Muzeul Pâinii – povestind legendele locale ale Pâinii de Ritual
  • Muzeul biografic ”Gheorghe Vodă”
  • Grupul etno- folcloric “Crăițele din Văleni”

Eco-Village Văleni - o afacere cu suflet

Înființat la începutul anului 2014 în nou-creata Rezervație a Biosferei UNESCO Lunca Prutului, Eco-VillageVăleni reprezintă o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturism-ului in zonă.

Am pornit la drum cu o dorință arzătoare, aceea de a crea un obiectiv de interes național și internațional – devenind prin propriul exemplu și bunele practici implementate, un catalizator al dezvoltării rurale în regiune.

Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul turistic a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologică și agrement (agro-pensiune & căsuțe muzeu; kayace, bărci & biciclete; centru de piscină, jacuzzi & spa), un restaurant amenajat rustic (Restaurantul Dor) și o mică vinarie de familie (Corbu Winery) cu scopul de a oferi pachete turistice bine închegate pentru a putea delecta, oaspeții care ne trec pragul, cu tot ce are mai bun Sudul Moldovei să ofere

Organizăm de asemeni târguri ale meșterilor populari, devenind unul din puținele puncte din regiunea de Sud unde acestia pot să-și vândă produsele pentru un preț corect turiștilor străini pe care îi aducem de pe nave de croazieră; precum și ne implicăm activ în diverse proiecte de dezvoltare locală prin intermediului A.O. Ecoscut (ONG-ul afiliat).

#BackToBasics #Valeni #LuncaPrutului #UNESCO #RezervațiaBiosferei

Cu drag de Luncă

Pentru eforturilor noastre în dezvoltarea capacităților locale de eco-turism, am obținut diverse  distincții precum ”IMM-ul anului 2020 în Moldova-Model de afacere verde și social responsabilă” (UNDP Moldova & ODIMM) sau ”Forbes 30 sub 30” (Forbes Romania Magazine). Totuși cea mai mare a noastră mândrie este să  observăm cum datorită acestor eforturi,  localitatea Văleni se transformă într-unul dintre cele mai dinamice hub-uri turistice ale Moldovei, aducând peste 10,000 de turisti străini (Germania, Austria) de la înființare și facilitând astfel crearea a peste 10 locuri noi de muncă direct sau indirect in localitate.

Văleni antreprenorești

Primul sat din Republica Moldova adoptat în cadrul programului de accelerare rurală Antreprenorești al Fundației Romanian Business Leaders

ReDescoperă Lunca Prutului

Dezvoltarea infrastructurii turistice pe parcursul Traseului turistic "Drumul lui Petru Rareș"

Tinerii Ambasadori

Dezvoltarea comunitară și promovarea internațională a Luncii Prutului prin implicarea tinerilor

Valeni SMART Village

Crearea premiselor primului SMART Village al Moldovei prin transferul cunoștințelor din România

Bunele practici ale `Economiei Circulare` implementate în Eco-Village Văleni

Proiecte recente

2016-2022 au fost ani roditori și plini de activități menite să sprijine obiectivul nostru.

Alături de partenerii de dezvoltare, am conceput și ne-am implicat activ în mai multe proiecte, îndeosebi în domeniul turismului durabil.

Suntem în curs de implementare al acestui proiect. Scopul acestuia este de a dezvolta premisele pentru ”Primul sat SMART din Moldova”, folosind soluții digitale și de energie regenerabilă în dezvoltarea turismului si al infrastructurii publice locale. prevazand mai multe actiuni, precum:

(1) crearea unui model de success/impact privind implementarea solutiilor SMART City in mediul rural prin instalarea unuii arbore solar (cu Wi-Fi și capabilități de încărcare a dispozitivelor) în centrul satului;

(2) dezvoltarea soluțiilor de energie sustenabila pentru cladirile publice ale satului Valeni precum instalarea a 15+KW de panouri solare  pentru clădirile publice din Văleni și becuri LED pentru iluminat public;

(3) Integrarea soluțiilor SMART City in traseul turistic local prin  integrarea  senzorilor digitali SMART de-a lungul rutei turistice locale “Traseul lui Petru Rares” și crearea unui platforme de ghid turistic digital pentru satul Văleni;

Am atras atenția și am facilitat includerea satul Văleni în cadrul Programului de accelerare rurală “Antreprenoresti” al Fundației Romanian Business Leaders. Menit să promoveze dezvoltarea sustenabilă a celor două maluri de Prut și devenind un model rural de success pentru celelalte comunități din Republica Moldova, implicarea în acest proiect a constat în transferul de cunoștinte și know-how dintr-un proiect similar Alba Iulia Smart City, înspre transformarea Văleni-ului ca primul sat SMART din Moldova.

Cu suportul Global Environment Fund (GEF), al Biroului cu Relații cu Diaspora, precum și al comunității locale, am implementat programul de dezvoltare locală „ReDescoperă Lunca Prutului”, menit să faciliteze eforturile de dezvoltare a Luncii Prutului prin turism sustenabil. În acest sens, am organizat o campanie de crowdfunding, am susținut 2 seminare destinate coagulării comunității locale, precum și am dezvoltat diverse elemente de infrastructura turistice (panouri turistice, o scena de vara, loc de joaca pentru copii, turnuri pentru photo-shoting si foisoare de informare) pe parcursul traseul turistic “Drumului lui Petru Rareș”.

Am organizat Panel-ul “Turism și Dezvoltare Regională” din cadrul Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova (GSORM 2017), cu scopul formării grupurilor de ambasadori în centrele universitare din străînătate pentru promovarea turismului din Republica Moldova (A.O Ecoscut).

Am promovat eforturile locale de dezvoltare turistică în cadrul Forumului UNESCO Omul și Biosfera (MAB) 2017 din Veneția, Italia; precum și în cadrul Arvinis (2018), unul dintre cele mai mari saloane de vin din Europa care a avut loc la Montreaux, Elveția. (A.O Ecoscut).

Am realizat un studiu academic, în parteneriat cu Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, analizând experiența turiștilor în Lunca Prutului, pe baza căruia s-a propus un plan de dezvoltare a zonei prin eco-turism (A.O Ecoscut + Rezervația Prutul de Jos).

Impact

Parteneri Instituționali

Parteneri Strategici

Rezervă acum

Excursie în rezervație, tur 4 ore

Rezervă acum

Prețuri de la 20 EUR/pers/noapte