Gospodarii te întâmpină bucuroși cu pâinea și sarea de “bun venit” și te invită să vizitezi casa–muzeu, care este amenajată în stilul sec XVIII-XIX-lea cu cele trei încăperi specifice: casa mare, bucătăria și camera de locuit. Fără să vrei, te transpui în acele timpuri și te așezi la războiul de țesut, îți pui furca în brâu și tragi câteva fuse. Poți să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala clocotind pe cotlon.
Ești invitat cu drag în Foișorul Mare pentru a degusta și servi bucatele tradiționale de la Văleni: tocănița cu mămăligă și brânză, sărmăluțele în foi de viță de vie, plăcintele poale-n brâu, precum și legume crescute ecologic în grădina casei. Gospodarul casei te îmbie să guști vinul casei – “Roșu de Văleni (Cabernet)” și dulceagul – sângeriu “Cahor”, acompaniat, de fiecare dată, de-o vorbă bună și-un sfat bătrânesc din partea lui.
Totul scăldat de zâmbet și voie bună. Crăiesele grupului etnofolcloric “Crăițele” îți propun un program de cântece și obiceiuri strămoșești, adunate sub genericul “Calea sfântă a pâinii”. O să vezi toate obiceiurile și tradițiile țăranilor din Văleni de la semănatul grâului primăvara și până la jucatul colacilor toamna. Toba o bate tare “Buuunica” – Lidia Bejenaru din Văleni, care te invită la o horă în șapte pași și la o Peliniță fierbinte.
În fiecare an organizăm peste 10 târguri ale meșterilor populari ai Luncii Prutului, cu ocazia venirii la Văleni a turiștilor străini pe care îi aducem de pe navele de croazieră ce poposesc pe Dunăre din țări precum Germania, Austria, Olanda, etc; unde meșteșugarii Luncii își pot vinde produsele pentru un preț corect unui public larg ce înțelege valoarea obiectelor lucrate artizanal.
Portița din cărămida roșie către Muzeul - Curtea Traditional Țărănească "Casa Dorului", înrămată în zare de un lanț de Coline Aurii, dealuri milenare – Monument Natural, apărat de Academia de Științe cu numele "Aflorimentul de la Văleni". Aceste roci în secțiune din era paleontozoică, reprezentând fundul Mării Sarmatice, i-au intrigat pe mai mulţi cercetători care au descoperit aici vestigii geologice şi paleontologice care "vorbesc" despre fenomenele naturale ce au avut loc aici timp de milenii. Printre descoperirile făcute în aceste râpi sunt rămăşiţe scheletice ale unor mastodonţi, cămile, rinoceri şi alte vietăţi care s-au perindat pe aici.
Excursie în rezervație, tur 4 ore